szekelyek a magasban khumba transz afrika expedicio

Az átkeléshez szükséges jóváhagyások megszerzése hosszú órákba telt, márc. 9-én  a déli órákban lépték át az Egyiptom–Szudán határt, és elindultak  Dongola felé. Délelőtt 42 C fokot mértek.


Zsombor bejelentkezése a Sepsi Rádióban:

Konténerek mögött megbújva beszél, hogy ne lássák a szudániak. Itt 42 fok van, idő – idő – idő, türelem – türelem – türelem, ez Afrika – Afrika. A szudáni határon vagyunk, a senki földjén. Egyiptomból kijöttünk, várjuk a papírok intézését a határon. Kettős állampolgársági problémák vannak, de haladnak a dolgok, itt is van fixerünk, aki segít nekünk. (Riporter a közlekedéssel kapcsolatos dolgokról érdeklődik, rendszámtábla stb. Zsombor azt mondja, nem kell új rendszám.) A határon aludtunk, innen Dongolába megyünk. Nem vagyunk elcsüggedve, holnap lélekben együtt leszünk székely testvéreinkkel a marosvásárhelyi Postaréten. (Folyton megszakad a kapcsolat, jobbnak tartja, ha hétfőn folytatnák a beszélgetést.) Hajrá, Székelyföld! Hajrá, székelyek!


 

12,26: A Garminon a nyíl elmozdult! Tehát átkeltek a határon!

12,45, Zsombor, Garmin: Átjöttünk a határon. Mozgunk Dongola felé.
 

Túljutva két határon és közel 3000 km-en, sivatagi utakon haladtak tovább. Núbiában a Dongola – Maravi – Dzsebel Barkal – Meroe piramisok – Kartum útvonalat követték, átszelték a Núbiai-sivatagot, hogy meglátogassák a szudáni piramisokat.

A Kerma–Karima közti sivatagi úton a helyiek szent hegyéhez, a tanúhegynek is nevezett  Dzsebel Barkal (Jabal Barkal/Gebel Barkal) sziklatömbjéhez érkeztek. Miután ezt megmászták, bejárták a környékbeli templomegyüttest, majd Meroé (ókori romváros a Nílus keleti partján) piramisait.

  

20,30, Zs, Garmin: Tusoltunk, ettünk levest, kávéztunk délután. Saját elkészítés már. A tegnapelőtt is laskát főztünk. Még egy óra, és állunk meg. Hahó!

20,30, Garmin szerint: Marawi

21,20, Zs, Garmin: Nap végére 2075,6 km. Jó éjszakát!


Márc. 10-én este érkeztek Kartumba. A sivatagi utakon meghibásodott autóikat Kartumban megjavíttatták, sikerült üzemanyagot szerezniük, helyreálltak a szakadozó kommunikációs kapcsolatok.A hőség a Szaharához illően 42C fok, a sivatagi körülmények és a rendkívüli hőmérséklet megviselte az autók légkondicionáló berendezését. Az expedíció tagjait kevésbé, ők jól alkalmazkodnak a körülményekhez. 


Zsombor bejelentkezése a Sepsi Rádiónál. Sepsirádió: Mit emelne ki az eddigiekből? Zs: Most vagyunk túl egy olyan tankoláson, amilyen nálunk a 80-as években volt, nagy a sor, kevés a gázolaj, de a székely leleményesség megoldotta a dolgokat. Valójában pénzért helyet vásároltak a sor elején. Közel vannak a határhoz. Tegnap technikai szünet volt, egyik autónak a légkondiját, másiknak a levegő-befúvóját javították. Közben voltak a két Nílus összefolyásánál. Bejelentkeztek az idegenrendészeten, eddig ez volt a legnagyobb szudáni költség. Sok a katonai ellenőrző pont, éppen most haladnak el egyik mellett. Mindenki nagyon kedves, segítőkész, integetnek az emberek, jókat kívánnak, végig biztonságban érezték magukat. Most nem együtt halad a két autó, a benzinkúttól nem akartak egyszerre eljönni (az elöl beállás miatt). 145 km a határig. Amióta beszélget, azóta a 3. ellenőrző ponthoz értek. Általában 4-5 km-re mennek egymástól, rádión kommunikálnak. R: Az éjszakákat hol töltitek? – itt megszakadt a kapcsolat. R: újból összefoglalja az elején már elmondottakat, amit eddig megtudott az expedíció útjáról. Pl. azt, hogy nem átrohannak Afrikán, a turisztikai látványosságoknál megállnak, ugye most is megmásztak egy sziklát.

 

22,32, Zsombor, Garmin: Jebel Barkal csúcs és piramisok. Reggel megmásztuk és meglátogattuk. Mellette aludtunk. Áthaladtunk Atbara városon. A nap végén 2683,4 km. Sok volt nagyon. Nekünk sem megy a légkondink. 42 fok volt. Eddig ma volt a legnehezebb.

22,33, Zsombor, Garmin: Később Meroe piramisok látogatása. Este Kartum. Itt alszunk a Nílus partján. Holnapra meg van beszélve mindkét autó szervízelése. Holnap reggel rendőrségi bejelentkezés. Délben, remélem, indulunk tovább.

 

márc. 11.,

23,46-kor, a Garmin szerint, megálltak, a Nílushoz közel.
Sajtóiroda kérdései Zsombornak:

1. Étkezés, mit, honnan, hogyan? Válasz: Bertis-felvágott otthonról, kenyér, zöldség, gyümölcsfélék innen.

2. Ivóvíz honnan? Nehéz beszerezni? Válasz: Vásároljuk az ivóvizet palackozva.

3. Milyenek az utak, közlekedés?Válasz: Néhol föld út, néhol jó aszfalt. A közlekedés kaotikus.

4. Tisztálkodási lehetőségek/körülmények? Válasz: 2–3 naponta tusolunk.

5. Kommunikáció a helyiekkel? Válasz: Nehezen megy az angol. Pantomim.

6. Egészségügyi gondok?Válasz: Nincsenek. Keveset köhögök.

7. A sivatagból fel 2000-3000 méterre. Mennyire érzi meg a szervezet? Válasz: Nem érzi meg, mert rövid időtartam, majd le.

8. Internet az etiópiai szükségállapot miatt nincs? Válasz: Régiónként a kormány korlátozza. Most pont olyan régió ahol nincsen.

9. Mennyire határozottan különülnek el – ahogy haladtok – a népesség közti különbségek (elhagyva egyik-másik határt). Válasz: Vallás számít, nem a határ.

10. Az út nehézségeit, kockázatait nem tanácsos lebecsülni, beszélni is kell róla!Válasz: Gépfegyveresekből sok van Etiópiában. Nem csak egyenruhások. :(

Kockázat egy autóbaleset,  bármilyen egészségügyi probléma.

11. Egy ilyen úton milyen új jelentéssel gazdagodik a magashegyi túrákból ismert akklimatizáció jelentése?Válasz: Mind várom, hogy mikor jön az alaptábor nyugalma, hogy nem kell vigyázzam a cuccaimat, de nem jön.

12. A szokatlan körülményekhez való alkalmazkodásban segítettek az eddigi expedíciós tapasztalatok? Válasz: Persze.

13. Az út során szerzett tapasztalatok hasznosíthatóak a Székelyek a magasban ezután szervezendő expedícióiban? Válasz: Igen, ha majd elkezdődik a föld körüli túránk vagy ehhez hasonlóak. Mi, hogyan? Sok a felszerelésünk, mindenünk is van, ezért túlsúlyosak vagyunk.

14. Helyiekkel vagy utazókkal találkozva volt lehetőségetek Székelyföldről beszélni? Válasz: Igen. Gyakran. (Legutóbb pl. az angol biciklisek)
Most ennyit. Nagyon sietünk, pakolunk, ....


márc. 12.,

00,44, Zsombor, Garmin: 2839 km a nap végén. Keveset haladtunk, sokat szereltünk. Új fényeink vannak, törések kihegesztve, megy a légbefúvó. Holnap etióp határ, Metema. A két Nílus összefolyását meglátogattuk.

05,55, Zsombor, Garmin: Már sokadik napja, hogy hajnalban felkelek és sokat várok mindenkire. Nagy kár. Jókat haladhatnánk a hűvösben.

06,47 – a Garmin szerint ekkor indultak el Wad Madani irányába.

© 2022 szekelyekamagasban.org

 

webfejlesztés: Digital Studio

Kövess minket:

logo facebook 2