szekelyek a magasban khumba transz afrika expedicio

február 26. - március 8.

 

Az expedíció tagjai febr. 26-án  délelőtt Kairóba érkeztek. Az Egyiptomba hajóval előreküldött autóikat még aznap szerették volna átvenni Port Said-ban, de várniuk kell néhány napot a vámügyintézés előre nem látott bürokráciája miatt.


Tulit Zsombor bejelentkezése a Sepsi Rádióban: Minden a terv szerint halad. Kairóba érkeztek. Találkoztak (Dávid?) Csabával, aki 15 hónapos afrikai útja tapasztalatait osztja meg velük (utak, bürokrácia). A vámügyintézés bürokráciája miatt az autóikat csak holnap vehetik át, tehát holnap reggel indulnak Port Saidba.Az éjszakát az athéni reptéren töltötték, „szokták” a gyűrődést, nyomorgást, előtte az Akropoliszon és az olimpiai stadionban voltak. Terv: 2-3 nap, amíg kiveszik az autóikat, elrendezik azokat. Hajrá, Székelyföld!


A be nem tervezett  kairói várakozás  szerencsés hozadéka egy Afrika-utazóval való találkozás. Az utazó most fejezte be a kontinenst körbejáró, 15 hónapja tartó útját, és megosztotta a szentgyörgyiekkel friss tapasztalatait. A mondhatni naprakész információk, a személyesen megélt eseményekből leszűrt tanácsok hasznosan egészítik ki a felkészülés során gyűjtött eddigi  ismereteiket. 

 

Febr. 27-én  Egyiptom ősi, nagy civilizációjának emlékeihez látogattak: egyebek mellett az Egyiptomi Múzeumba és a gízai-fennsík világhírű piramisaihoz. Figyelték és dokumentálták Kairó kevésbé ismert arcát is, a mindennapok embereit, munkáját, utcaképét.

 

Febr. 28-án Kairóból a földközi-tengeri Port Saidba utaztak, hogy átvegyék a kikötőben a konténerekbe zárt  autóikat. 

 

- 14,26, Zs,  messenger: A mi engedélyünk megvan. Már csak az ügyintézőé van hátra. „Amire elintéztük a belépőt a kikötőbe mára, arra rájöttek, hogy a kikötő már zárva lesz ma, így kellett intézzünk egy holnapit.” Beszerzett papíron 7 aláírás, 3 pecsét, 2 bélyeg.


Tulit Zsombor bejelentkezése a Sepsi Rádióban:  A 3. „nulladik nap” után remélik, ma megkezdik az expedíciót. Taxival Port Saidba érkeztek. Eddig a kikötő zsúfoltsága miatt sem férhettek volna hozzá az autóikhoz. Remélik, hogy a vámügy és egyéb formaságokkal is végeznek ma, és útnak indulhatnak. Estére szeretnének Luxorba jutni. Kairói tapasztalatok: a helyi emberek nagyon barátságosak, kedd este két helyi családnál voltak, onnan nézték a piramisok fényjátékát; van szudáni ismerősük is; Afrika szép és jó – egyelőre biztonság van és semmi kellemetlenség; a pontosság nem jellemző erényük a kairói embereknek (akikkel eddig kapcsolatba kerültek), türelemre van szükség. Az esti szálláshelyet már megbeszélték, de még nem fedik fel. Hajrá, Székelyföld! Hajrá, székelyek!


Az ügyintézést bonyolította, hogy a konstancai, EU-s szabvány szerint kiállított bizonylatok nem mindenben feleltek meg  az egyiptomi elvárásoknak, lassította a közbeeső hivatalos munkaszüneti nap (ott a péntek a vasárnap) is. Így volt idejük alaposabban szétnézni Alsó-Egyiptomban, a Nílus torkolatvidékén, majd komppal átkeltek a Szuezi-csatornán a Sínai-félszigetre. 

 

 9,30, messenger, Szarukán: A szállásfoglalás nagyon nehezen ment, mert a szállodák rém drágák és undorítóak voltak. Külföldieknek dupla áron.

 9,41, messenger, Zs: Az emberek barátságosak. Segítőkészek. Persze angolul vagy magyarul nem beszélnek. Csend és béke van. Nem dudálnak, nem tolongnak. Hétvége van.

9,45, messenger, Zs: Nagyon furcsán néznek ránk a hotelben, mikor kérünk két törülközőt. Egy szoba, 2 ágy, 1 törülköző. Volt olyan, hogy egy szoba, 4 ágy, 1 törülköző.


Tulit Zsombor bejelentkezése a Sepsi Rádióban:  Riporter: Úgy tudom, nincs autótok.Zsombor: Merem remélni, hogy autónk van, csak nincs velünk. Ott ülnek a konténerben. Nem láttuk még, de van, aki hallott róla.  A konstancai szállítmányozási cég európai sztenderdek szerint állította ki a papírjait, de ez Egyiptomban nem felel meg. Az itthoni bürokráciát ismerik, az ottaniban nehezebb eligazodniuk. Reméli, hogy holnap, legkésőbb hétfőn kivehetik az autókat. Amikor ötödjére ment be az egyik hivatalba, derült ki, hogy nem szabadna szatelit-telefont használnia.A késés miatt nem fognak semmi betervezettről lemondani.  Sok a szabad idejük, ismerkednek egymással és az egyiptomiakkal, a nyelvi akadály ellenére, van ismerősük a vámnál, a határrendészetnél. Kezdik megszokni az ottani ritmust, nem nyugtalankodnak. Ma a Sínai-félszigetre mennek át komppal. Hajrá, Székelyföld! Hajrá, székelyek!Riporter: A bürokrácia megnehezítette a fiúk dolgát. Máris úgy érzi, nem fognak beleférni a 45 napba. Sok a bizonytalanság, előre nem látható dolgok, s ez még csak a kezdet. Ez Egyiptom, amely a turizmusra épül, és mégis csak civilizált ország.


16,55, Zs, messenger: Voltunk Ázsiában, majd a katonák megfordítottak.

17,12, Zs, messenger: Navigációt egyeztetünk az útra. GPS-koordináta formátumokat, hogy mindig ugyanolyan mértékegységben beszéljünk. Tervezzük egyre pontosabbra az úti szakaszokat.


Messengeren érkezett tudósítás az autók „kiszabadításának” napján:

Márc. 3., szombat: Port Said

 

8,18, Zs: Új nap! Új lehetőségek! Ma sikerülni fog! Csak azért vártunk itt ennyit, hogy találjon az én beírásommal, amit leragasztott füzetbe írtam (hogy várni fogunk 5 napot). Megyünk a rendőrségre új kikötőbelépőért. A régi már lejárt csütörtökön.

9,03, Zs: Régebb 100 fölötti számunk volt. ma korán kezdtünk.

9,19, Zs: A papírjaink rendben vannak, csak 1-2 nap, míg befejeződnek a procedúrák. Várjuk a kuriert Alexandriából eredeti papírokkal. Közben újítjuk a SeaGo szállítónak is a licencet, hogy mehessen a kikötőbe. Kiharcoltuk, hogy mehessünk vele, így sürgetve az ügyintézést a sok új ismerős segítségével: vámfőnök, kikötőfőnök, rakodók, titkár…

9,44,  Zs: Megjött a futár!!!

10,28, Zs: Hajózási cég kipipálva. Áru kettéosztva. Elindultunk a SeaGo emberrel a kikötőbe.

11,11, Zs: A bajuszosnál vagyunk. Elnézést kért, hogy még mindig itt vagyunk.Várjuk a SeaGo emberét, hogy érkezzen a papírokkal, majd kivesszük a manifest-et. Majd vám. Már azt is hazudtuk, hogy az autók nem 4x4-ek. Azt is, hogy nincsen rádiónk. Azt is, hogy a kocsi üres. (Teával mindenütt megkínálják.)

11,46, Zs: Szerintem mostantól minden ok. Két nő kezdett foglalkozni a papírjainkkal. Nincs humor, nincs vicceskedés. Minden komolyra fordult. Haláli csend és vállvonogatás.

11,50, Zs: Valami megint hiányzik. Még nem értjük, hogy mi. Mindenki ideges lett. A SeaGo-s azt mondja, megoldja, 10 perc.

11,54, Zs: A csütörtökön elintézett rossz papír eredetije hiányzik, hogy tudják érvényteleníteni. Elindult vele valaki autóval errefelé.

12,35, Zs: Nem tudják, ki fizesse a büntit a papírcsere miatt.

13,38, Zs, Rossz hangulatban van a pasas.

13,39, Zs: Ki kell cserélnünk egy pár nyomtatványt, mert autókról van szó! Telik az idő.

14,20, Zs: 10 perc, konténert nyitunk. 

16, 01, Zs: És mégis mozog!!! Újra.

16,32, Zs: Még nincs rendszám, de nagyot haladtunk. 13,45-kor még nem hittem volna.Új rendszámot kapunk, egyiptomit.

17,50, Zs: Holnap folytatjuk. Pont most hívtak be a rendőrségre. Hátha mégis. Az autó már nincs a konténerben, de a vámban maradt. Őrizve, de kivéve. Minden, ami rá van kötve, nincsen biztonságban. A lapátot levettem. A sílécet, homokrácsot hagytam.Még kell rendszám, carnet pecsét. Telefonálgatnak, hátha visszajön valaki, hogy kinyissák a szekrényt, amiben a pecsét van. Megbolondulok. Reggel óta nem ettem, kivettem az autót, s most ott kell hagyjam. Pedig ott volt benne a jó kolbász, csak nem szabadott, hogy lássák. Nem tudunk az autóban aludni, mert éjfélkor lejár a belépőm, és letartóztatnak anélkül. Most meg már nem lehet megújítani.

18,08, Zs: Aláírta!!! Nincs pecsét, de lehet, működik nélküle is. Mindenki tudja, hogy rendben van. Most rendszámra kevés az esély.

18,34, Zs: Holnap folytatjuk. Hajrá! S még csak elkeseredve sem vagyok. Ez volt Allah akarata. Ej, de ha holnap kiszabadul Khumba Mária akaratából!

 

Port Saidban a helyi tisztviselők segítőkésznek  bizonyultak, végül szombat este (márc 3) együtt ünnepelték a mieinkkel az autók „kiszabadítását”.  

 

8,14, Zs, messenger: Jó reggelt! A rendőrségen a hölgy már tudja, hogy 1 cukorral iszom a teát. Keresek egy arcot, aki tudja a kódját a fénymásolónak. Lehet, éves kikötőbelépőt kéne kiváltsak. 

10,21, D. Laci, messenger: Legények, ez nem is olyan egyszerű, ahogy elképzeltük. Megint valamit kitaláltak, most kérést írunk. Már lassan nekem fogy el a türelmem az egyiptomiakkal. Egy biztos, az egyiptomi bürokrácia kiválóan le lett dokumentálva fotókkal. Ez az első iroda, ahol nem zöld a fal.

12,06, Zs, messenger, fotó: Rendszámtáblák, vízumpecsét, ott-tartózkodási engedély.

12,51, Zs, messenger: Tartózkodást már intéztünk.

12,54, Zs, messenger: Lehet, kéne kezdjünk munkát vállalni is?

12,55, Zs, messenger: A tegnap este találkoztunk romániaiakkal, akik itt dolgoznak. Hát nem kiderült, hogy az 5-ből kettő magyar volt? Zilahról.

14,30, Zs, messenger: Ma sem lesz autó. A nemzetbiztonsági hivatal csak holnapután, esetleg holnap ad választ, hogy nem vagyunk terroristák.

15,20, Zs, messenger, fotók (3): Ellenőrzik az alváz- és motorszámot.

15,45, Zs, messenger: Nem minden európait világítanak át. Az a baj, hogy 4x4-es nagy autóval jössz be.


Az Egyiptomban bevezetett sürgősségi állapot meghosszabbítása miatt belbiztonsági  átvilágításon is át kellett esniük, ez még néhány nappal hosszabbította a várakozási időt Port Saidban.


11,30, Zs, messenger, Ő kell adja a rendszámot. S még szívat is. A tegnap megharagudott és hazament 12-kor.

12,08, Zs, messenger: Megvan a nemzetbiztonsági papír. Itt a kezemben. Elmegyünk ma innen.

12,56, Laci, messenger: Indulunk, mikor kihozták a kocsikat. A kolozsvári srác, aki segített, Urghada-ban lakik, vendéglője van, kürtőskaláccsal, miccsel vár. Így arra fogunk elindulni. A Vörös-tenger partján.

13,18, Zs, messenger: Olyan ez a sztori, mintha két tankot akarnék forgalomba írni Székelyföldön.

15,59, Zs, messenger: A fontos dolgok felkerültek az autóra. Rendszámok és az Eszter rajzai.


Március 6-án éjjel elhagyták Port Said-ot, a „vendégmarasztaló” kikötővárost, miután befejeződtek a hosszúra nyúlt  (kikötői, vám- és belügyi) vizsgálatok, és a továbbutazáshoz minden szükséges engedélyt – új rendszámtáblát is – beszereztek. Az ötnapos kényszerszünet után újratervezték az itthon rögzített útvonalat, hogy behozzák a kilométerekben mérhető lemaradást, és elindultak délnek. Kissé módosított útvonalon, végig a  Vörös-tenger partján haladva egy éjszakai autózással Hurghada (Al Ghardagah) városába érkeztek. Ottani,  Erdélyből elszármazott ismerősük nemcsak kitűnő vendéglátónak bizonyult, de egyiptomi idegenvezetőként szerzett tapasztalataival is segítette őket.  (Mint érdekességet jegyezzük meg, hogy itthoni receptet használva készíti a  kürtőskalácsot, és elmondása szerint a helybeliek nagyon kedvelik.) 


Zsombor (és Ágoston) bejelentkezése a Sepsi Rádióban: Soron kívüli bejelentkezés (a szerdai helyett) Hurghadából. Ágoston látja vendégül őket, aki kürtőskalácsot süt, kávézót, teázót működtet, ma tartunk Luxor felé. Ágoston: Egy éve sütik a klasszikus kürtőskalácsot (sajtos, szezámmagost is) és a „hagyományos” miccset is. Itthoni recept szerint, itthoni ízekkel. Aki megkóstolja, visszajön. Nem a turistákat, elsősorban a helyi közösséget célozza meg. Erdélyiként reklámozza magát. 14 éve van kint, volt turistavezető is, étterem-kávézót működtet, ismert a neten. Riporter: Hogy találtak egymásra? Ágoston: Ha valaki elakad Egyiptomban, előbb-utóbb hozzám kerül. Riporter: Szerinte sikerül a fiuknak lejutniuk a céljukhoz? Ágoston: Egyiptomon kívül idegenvezetett több országban, szerinte sikerül lejutniuk. Mindenkit vár szeretettel az éttermében. Zsombor: Nem úgy találtak egymásra, hogy azt kérdezték, hol lehet itt kürtőskalácsot enni? A Carola egyesület jóvoltából alakult a kapcsolat (ismerősök láncolata). Hajrá székelyek! Hajrá, Székelyföld!


Március 7-én a Nílus parti Luxor (az ókori Théba) nevezetesebb látnivalóit csodálták meg látogattak (karnaki templomegyüttes, múzeum, Királyok völgye a Nílus nyugati partján). Felső-Egyiptom fő turisztikai célpontjából Asszuánba indultak, ott a Nílus partján táboroztak.


20,05, messenger, Lacitól: Asszuáni kemping. Készül a verbena tea, spagetti. menüben: rosé, unikum s konzerv.

21,24, Zsombor, messenger: Hahó, Fruzsina doktor néni! Két kérdés: a probiotikumot mikor kell bevenni, ha a doxit 11-kor szedjük minden nap? Evés előtt vagy után kell venni a dixit? Este szabad inni alkoholt, ha délben doxit szedünk? Csak komoly válaszokat kérek. (Kérdésre válaszolva: Doxicilin, megelőzésként, naponta 100 mg. A kinint quartem csak ha elkaptuk.)

21,31, válasz, messenger: 1. Probiotikum mindegy, hogy mikor, lényeg, hogy ne együtt az atb-al (tehát reggel vagy este). 2. Az alkohol csökkenti az atb hatását, úgyhogy csak módjával – ez van. 3. Kaja után kell bevenni lehetőleg.

21,44, Zs, messenger: A nap végén: 1102 km


Március 8-án  a Nasszer-tó nyugati partján folytatták útjukat: a Ráktérítőn áthaladva,  változatlanul délnek tartva  érkeztek a világörökségi helyszínre, Abu Szimbel sziklatemplomaihoz. Az éjszakát a szudáni határnál töltötték, a senki földjén, bebocsátásra várva. 


02,13: Zsombor, Garmin: Várunk. Várunk. Cirkusz. Kettős állampolgárság gond.

8,33: Zsombor, Garmin: 23 óra körül átjöttünk a szudáni belépéshez. Kiderült, hogy nincsen biztosításunk. Reggel 9-kor folytatjuk.

© 2022 szekelyekamagasban.org

 

webfejlesztés: Digital Studio

Kövess minket:

logo facebook 2